Laptele matern: tot ceea ce are nevoie copilul
Sănatatea copilului este cel mai important lucru pentru noii părinți, ei doresc să facă totul pentru bună dezvoltare fizică și mentală. Nutriția joacă un rol major ca bază pentru o evoluție sănătoasă. Pentru primele patru până la șase luni, un copil se hrănește exclusiv cu lapte. Necontestat, laptele matern este și rămâne cel mai bun lucru pe care îl poți da copilului tău. Deoarece: În laptele matern este tot ceea ce are nevoie un copil
Care sunt beneficiile laptelui matern?
Laptele matern este mult mai mult decât doar mâncare. Conține tot ceea ce copilul are nevoie să crească și să prospere. Compoziția de apă, proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și anticorpi asigură o dietă echilibrată, ușor digerabilă și nutritivă. Dar nu numai atât: laptele matern este întotdeauna la temperatura potrivită și perfect igienic pentru utilizare. Conține anticorpi care reduc riscul de tulburări intestinale, inflamarea tractului urinar și a sistemului respirator, alergii și infecții ale urechii medii și pot ucide chiar agenți patogeni.
Întotdeauna pentru nevoile copilului
Studiile au arătat că dieta la o vârstă fragedă joacă un rol crucial în decursul vieții. Bebelușii care utilizează doar laptele matern în primele câteva luni de viață sunt mai puțin susceptibili la bolile supraponderale și autoimune (cum ar fi diabetul) mai târziu în viață, sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta carii dentare și de a se dezvolta mai bine cognitiv. Laptele matern este extrem de flexibil. Concentrațiile fiecărui ingredient, precum și cantitatea de lapte, sunt adaptate nevoilor copilului, în funcție de stadiul de dezvoltare, de sezon, zilnic, de la masă la masă sau când este bolnav. Fiecare copil își obține propriul lapte, destinat numai pentru el insuși.
Fazele producției de lapte matern
Compoziția laptelui matern
Laptele matern conține multe substanțe valoroase care se adaptează mereu nevoilor nutriționale ale copilului în creștere. Pentru fiecare 100 ml, laptele matern are o valoare nutritivă de aproximativ 67 de calorii, format în mare parte din aproximativ 7 g de carbohidrați, 4 g de grăsime și 1,5 g de proteine plus multe alte substanțe nutritive. O prezentare generală a ingredientelor arată clar cât de bogat și valoros este laptele matern.
Carbohidrații: principalul carbohidrat din laptele matern este lactoza (zahăr din lapte). Lactoza este un zahar dizaharidic și este compus din glucoză și galactoză. Este digerabil și are multe funcții indispensabile: promovează absorbția aminoacizilor și a mineralelor și susține creșterea rapidă a creierului. Carbohidrații indigestibili, așa-numitele oligozaharide (zaharuri multiple), sunt deosebit de importanți pentru o floră intestinală sănătoasă. În colon, de exemplu, ele stimulează creșterea bacteriilor sănătoase.
Lipide (grăsimi): bebelușii necesită o mulțime de calorii (energie). Trebuie să crească, să crească și să crească. Grăsimea este cunoscută a fi o sursă foarte bună de energie, iar laptele matern este relativ gras (de exemplu, mai gras decât laptele de vacă). Grasimile importante din laptele matern sunt colesterolul și acidul linoleic. Cu un conținut total de grăsime de 4% în laptele matern, cantitatea de colesterol este de 25%, iar cea a acidului linoleic este de 22%. Pentru dezvoltarea optimă a creierului în primele câteva luni, colesterolul joacă un rol deosebit de important. Este o componentă importantă a celulelor gliale.
Proteine: conținutul de proteine din laptele matern este de 1,5%, ceea ce înseamnă că este adaptat exact sistemului digestiv imatur al nou-născut. Cantități mai mari de proteine (cum ar fi laptele de vacă cu proteine 3,5%) nu ar fi putut să le digere. Deosebit de remarcabil este proporția mare de proteine din zer, un grup de proteine ușor digerabile. Proteinele din zer nu rămân în stomac pentru o perioadă lungă de timp și nu pun prea multă presiune asupra lui. Proteina este foarte importantă pentru creșterea copilului. În timpul digestiei, proteinele sunt descompuse în cele mai mici blocuri de construcție, aminoacizii, care asigură creșterea bebelușului corespunzătoare. Alte proteine au un efect protector ridicat, luptă împotriva infecțiilor. Aceste imunoglobuline, mai bine cunoscute ca anticorpi, sunt transmise de către mamă cu ajutorul laptelui copilului și astfel susține sistemul imunitar al copilului.
- Vitamine: multe vitamine sunt prezente în laptele matern. Acestea sunt cele mai importante:
- Vitamina A afectează pozitiv creșterea, pielea, văzul și sistemul imunitar.
- Vitamina E ajută metabolismul și protejează acizii grași nesaturați.
- Vitamina D și K sunt foarte importante pentru formarea osoasă și coagularea sângelui.
- Vitaminele din grupul B reglează metabolismul energetic și sunt bune pentru regenerarea sistemului nervos și a mușchilor.
- Vitamina C este unul din ajutoarele indispensabile ale sistemului imunitar. Aceasta joacă un rol crucial în sânge pentru succesul apărării.
Minerale și oligoelemente: mineralele esențiale calciu (Ca) și fosfor (P) întăresc oasele. Fierul (Fe) este esențial pentru formarea globulelor roșii și dezvoltarea creierului. Următoarele oligoelemente apar in cantități mai mici ,dar acestea sunt tocmai cantitățile de care corpul micului copil are nevoie. De remarcat sunt seleniul (Se), care protejează celulele, precum și cromul (Cr) și zincul (Zn), care participă la numeroase procese metabolice.